11. Norul de idei


Cum să generezi multe idei noi în 3 minute

Una dintre cele mai bune tehnici de declanşare a creativităţii şi ieşire din impas, stimularea creativităţii şi găsirea unei direcţii de acțiune, intervenţie este “norul de idei” (NI).

NI este inspirată din tehnicile de jurnal ale dnei Katheleen Adams, LPC, psihoterapeut şi autor şi se foloseşte pentru a declanşa idei şi a crea conexiuni, în training, workshopuri şi grupuri de dezvoltare cu adulţii.

Norul de idei este o metodă puternică, accesând emisfera dreaptă a creierului, acolo unde îşi au “sediul” creativitatea şi inovaţia, unde se generează ideile originale.

Eşti gata să generezi idei noi pentru proiectul, subiectul tău?

Vei obţine detalii legate de subiectul explorat, idei noi şi idei conexe cu ideea iniţială.

Avantajele tehnicii:

 • poţi începe să explorezi un subiect, temă, proiect, chiar fără să ai în prealabil idei clare despre acesta;
 • te ajută să ieşi din pană de idei;
 • te ajută să treci de blocaje când te-ai împotmolit;
 • te ajută să dezvolţi idei noi;
 • declanşează creativitatea;
 • poţi deveni mai conştient(ă) de implicaţiile unui demers.

Să trecem la treabă!

 

Cum foloseşti tehnica “norului de idei”?

Urmează paşii de mai jos pentru a genera norul de idei:

 1. Ia o foaie de hârtie goală şi ceva de scris. Aşează foaia în faţa ta.
 2. Alege subiectul pe care vrei să generezi idei şi scrie în centrul paginii cuvântul cheie care îl descrie. De exemplu, dacă vrei să explorezi ce presupune un proiect de lansare a unui nou website scrie ”lansare website”. Încercuieşte cuvântul scris.
 3. Scopul cuvântului central este de a declanşa asocieri. Priveşte cuvântul central scris şi notează în jurul acestuia orice idee, cuvânt cheie care îţi vine în minte, în legătură cu subiectul.
 4. Încercuieşte fiecare nou cuvânt-idee şi conectează-l cu o linie de cuvântul iniţial cu care s-a asociat, precum în figura de mai sus.
 5. Scrie ideile care tind să aibă direcţii noi de explorat imediat lângă cuvântul central. Nu te crampona acum de legăturile dintre cuvintele-idei. Scopul este să laşi gândurile să fie exprimate, să fie scrise, cât mai repede şi necenzurat, fără să îţi faci griji de modificări, corecturi sau ordinea lor.
 6. Mişcă mâna în mod constant, nu te opri! Dacă te-ai împotmolit continuă să încercuieşti cuvintele existente sau să îngroşi legăturile dintre cuvinte. Poţi chiar să mâzgăleşti, însă nu te opri din mişcarea instrumentului de scris. Atât timp cât mâna ta e ocupată cu scrisul, emisfera stângă a creierului tău – “criticul” tău interior – este ocupată şi astfel nu va interfera cu spontaneitatea şi creativitatea ta.
 7. Continuă să scrii pentru aproximativ 3 minute. Cel mai probabil vei umple pagina. În anumite momente poţi simţi un “aha” mental care generează noi idei. Adaugă în NI ce consideri că e relevant, legat de subiect sau de ideile conexe generate.
 8. S-ar putea ca o parte din NI sau un cuvânt din acesta să devină cuvânt central pentru un alt NI. Mergi mai departe dacă simţi nevoia, în acest sens.

Ulterior poţi crea noi conexiuni între ideile generate.

Notă:

E important să scrii cât mai repede, să laşi asocierile să se producă, fără să judeci, să te străduieşti să nu decizi acum dacă sunt idei bune sau nepotrivite.

Când simţi că ai epuizat un “fir” al ideilor generate, revino la cuvântul central sau priveşte norul descris în întregime (nu uita să mişti instrumentul de scris în continuare!).

Dacă unele idei / cuvinte nu te vor duce nicăieri, cel puţin deocamdată, nu îţi face griji.

S-ar putea ca pe parcurs să apară întrebări. Notează tot. Chiar şi cele mai simple sau ciudate întrebări pot genera noi căi de explorare.

Când simţi că ai terminat, priveşte întregul nor creat.

Ce observi? Ce poţi spune? Ce poţi face cu informaţia de aici?

Consilierii în carieră pentrucarieră.ro te pot ajuta să procesezi informaţiile care le-ai centralizat în NI pentru ca tu să decizi cât mai bine ce faci cu ele. Aceste informaţii pot deveni punct de plecare sau parte a unui plan de acţiune, sau poate sursa de inspiraţie pentru proiecte viitoare sau aspecte de care e nevoie să ţii cont pentru a rezolva o problemă.

Elemente cheie:

Norul de idei este o tehnică puternică pentru a genera idei noi sau a elabora pe un anumit subiect.

Foloseşte NI generaţi ca puncte de plecare în explorările tale, poate ca schiţe pentru planurile pe care vrei să le dezvolţi sau ca puncte de plecare pentru noi proiecte. Păstrează foile pe care ai descris norii de idei pentru a avea o privire de ansamblu asupra unui subiect sau ca punct de plecare pentru alte introspecţii personale.


Iulia SARA