Soluții în Cloud

Cloud reprezintă o nouă abordare a resurselor IT, în special hardware și software, care poate fi utilizată de la distanță, prin intermediul Internetului. Din perspectiva utilizatorilor, orice element care nu se află în computerele sau rețelele lor se află într-un fel de nor (cloud), de aici denumirea de cloud computing. Totuși, există o altă comparație cu norii care se află într-o schimbare și evoluție constante – la fel ca necesitățile de echipamente IT ale companiilor. Utilizatorii pot extinde portofoliul serviciilor utilizate în situația creșterii rapide a companiei sau atunci când doresc să demareze noi activități de afaceri de la distanță și rapid, în funcție de necesitățile curente. Acest lucru este posibil fără investiții în soluții de hardware și software noi și cu costuri de exploatare mai mici.
Ideea partajării puterii de calcul a computerelor și a serverelor de la distanță are mulți ani; ea s-a născut odată cu momentul în care corporațiile mari au început să devină conștiente de capacitatea centrului de date rămasă neutilizată, mai ales în timpul nopții. În timp, cloud computing a devenit o activitate pe deplin dezvoltată, serviciile au devenit mai specializate, iar prestatorii de servicii au început să închirieze puterea nelimitată de calcul a centrelor lor de date pentru aplicații și programe.

Pe baza coeficientului de utilizare al unui prestator de serviciu cloud, există trei niveluri de bază de cloud computing: Software as a Service (Software ca serviciu) (SaaS), Platform as a Service (Platformă ca serviciu) (PaaS) și Infrastructure as a Service (Infrastructură ca serviciu) (IaaS). Serviciile cloud de la un furnizor sunt denumite servicii de tip cloud publice; dacă o companie construiește un cloud intern, adică în mediul său, atunci este vorba despre un serviciu de cloud privat. Noile tehnologii acceptă și un mod mixt – așa-numitul serviciu de cloud hibrid care utilizează un cloud privat și o serie de servicii IT din surse externe, adică de la furnizori externi

După cum am menționat, cloud computing reprezintă o consecință evolutivă a virtualizării, o împărțire a unui server fizic (a memoriei, a unui echipament de stocare sau a rețelei) într-un număr de unități care funcționează separat cu propriile sisteme de operare și putere de calcul alocată. Atunci când virtualizarea serverelor companiei atinge un nivel semnificativ, de exemplu aproximativ trei sferturi din capacitatea hardware, situația începe să semene cu cloud computing și toate avantajele pe care le implică, mai ales gestionarea eficientă a capacității.

În cloud computing, S&T prestează un portofoliu vast de servicii pentru utilizatori din orice sector al economiei și companii de orice dimensiune, permițându-le să utilizeze aplicațiile necesare cu sau fără investiții în soluții de hardware sau software licențiate.

Mutarea în Cloud prezintă o serie de beneficii cheie: pe lângă reducerea cheltuielilor și investiția inițială zero, reprezintă o punere în funcțiune rapidă a serviciilor, incluzând testarea soluției. Serviciul poate fi pus în funcțiune în 10 minute de la plasarea comenzii. Mai mult, proiectul nu este limitat în timp: de îndată ce utilizatorul nu mai are nevoie, livrarea este finalizată. Configurarea serviciilor de cloud are la bază cerințele de afaceri ale clientului care plătește lunar doar pentru resursele utilizate sub formă de licențe, stocare dedicată și performanța serverului.

S&T poate asista clientul în crearea propriului lor Cloud privat, în utilizarea modelului de Cloud hibrid sau în mișcarea întregii sale afaceri în Cloud prin aplicarea experienței pe care o împărțim cu Furnizori de Cloud cunoscuți.

Abordarea S&T’s față de cloud computing include soluții pentru toate cele trei niveluri, adică IaaS, PaaS, și SaaS. În timp ce primele două forme de servicii cloud includ servicii de cloud private, închirierea de putere de calcul nelimitată în servicii de Cloud publice sau spații în centre de date, SaaS (Software as a Service) cuprinde Microsoft Office 365 și alte servicii oferite de Azure Cloud de la Microsoft, inclusiv o operare eficientă a aplicațiilor SAP în Cloud, ca și oferte de cloud configurate personalizat, în funcție de cerințele clienților.