24.11.2011 | Austria

S&T : Participaţia investitorilor şi majorarea de capital au fost realizate cu succes

Quanmax AG şi grosso holding GMBH sunt noii acţionari majoritari ai S&T

În urma aprobării de către acţionariatul S&T, Comisia Austriacă pentru Monopol şi Fuziuni precum şi Comisia de Preluare au dat lumină verde noilor investitori pentru participare prin majorarea de capital. Capitalul propriu crescut readuce şansele pentru S&T, ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei financiare şi a credibilităţii companiei.

S&T primeşte un total de 24 milioane ca urmare a emiterii de noi acţiuni în două etape, din care 16 milioane reprezintă debit direct în fondurile de numerar ale companiei. Această majorare a fost
înregistrată la Registrul Comerţului după ce Comisia de Preluare a aprobat restructurarea iar Comisia de Monopol şi Fuziuni a dat undă verde. Principalii acţionari Quanmax AG şi grosso holding GMBH deţin în acest moment o cotă totală de aproximativ 70% din S&T. Data estimată pentru finalizarea tranzacţiei este 28 noiembrie, 2011. Ambii investitori vor cumpăra acţiuni, cu titlu obligatoriu, într-o a doua etapă de majorare de capital care va avea loc în 2012, la o valoare de emisiune de 8 milioane de Euro.
S-a convenit o scutire de datorii substanţială cu băncile finanţatoare şi partenerii de afaceri pentru o valoare de 42 milioane, scutire care va intra în vigoare la data încheierii tranzacţiei.

Un bilanţ sănătos
Ca o consecinţă, bilanţul companiei va fi în întregime curăţat pentru a face loc capitalului propriu de 25 milioane Euro, la finalizarea primei majorări de capital şi pentru următoarea majorare de 8 milioane Euro care a fost convenită pentru 2012.

Situaţia lichidităţilor s-a îmbunătăţit substanţial mulţumită noilor resurse financiare. La încheierea celei de-a doua majorări de capital din 2012, cei doi acţionari vor avea o participaţie de 80% în grupul S&T.

Echipă de management cu un nou suflu
Noul consiliu de supraveghere va fi format din următorii membri : Erhard F. Grossnigg, Thomas Hoffmann, Werner Straubinger şi Rudolf Wieczorek. Acest consiliu de supraveghere îi va numi pe Hannes Niederhauser şi Leopold Heidegger ca noi membrii ai consiliului de administraţie cu începere de la data încheierii tranzacţiei. Hannes Niederhauser va ocupa poziţia de Preşedinte al Consiliului de administraţie al S&T şi va renunţa la salariul său de CEO pentru a susţine în continuare procesul de restructurare a companiei. Leopold Heidegger va ocupa funcţia de Chief Financial Officer – CFO, în locul lui Martin Bergler care va demisiona din poziţia actuală de CFO şi din cea de membru al c)onsiliului de administraţie, cu efect de la data finalizării tranzacţiei. Peter Trawnicek şi Peter Sturz vor completa noua echipă de management.

Hannes Niederhauser îşi va asuma responsabilitatea de preşedinte al consiliului de administraţie al S & T şi Quanmax. După finalizarea studiilor de inginerie la Universitatea Tehnică din Graz, directorul de origine austriacă a lucrat în domeniul dezvoltării de microchipuri şi al echipamentelor specializate de tip „embedded computing”.
Înainte de Quanmax, între anii 1999 – 2007, el a fost acţionar principal şi CEO la Kontron AG, care a devenit cel mai important furnizor din sectorul de soluţii de tip „embedded computing”.
Quanmax este o companie de tehnologie care dezvoltă şi implementează soluţii IT bazate pe tehnologiile cele mai avansate.Quanmax AG care este cotată la bursa din Frankfurt în segmentul Prime Standard şi se numără printre cei mai mari furnizori de produse IT din Austria, sub brandurile chiliGREEN, MAXDATA şi SecureGUARD. În Germania şi Elveţia compania oferă soluţii IT pentru business. Prin achiziţia integratorului de sistem S&T, Quanmax îşi va extinde operaţiunile în Europa de Est.

Din nou în zona de profit
S&T va reveni la profitabilitate în trei etape. Pentru început accentul se pune pe întoarcerea la o activitate operaţională normală, bazată pe recâştigarea încrederii din partea clienţilor, a angajaţilor şi a furnizorilor.
Într-o etapă următoare, cu începere din anul 2012, se va asigura o dezvoltare constantă a business-ului
pornind de la reorientarea strategică şi sinergiile aduse de Quanmax.
Operaţiunile din Austria vor rămâne un important punct de sprijin pentru companie. „Va trebui să schimbăm modelul de business al S&T Austria şi să ne consolidăm eforturile din vânzări. Generarea de valoare va fi sporită de un aport mai mare de tehnologii şi de servicii profesionale”, comentează Hannes Niederhauser, viitorul CEO al S&T. Nu avem intenţia de a ne retrage de pe niciuna dintre pieţele existente. Cele mai multe dintre subsidiarele S&T din Europa de est au operaţiuni profitabile.
Într-o a treia etapă care se va încheia în 2015, abordarea clienţilor se va face printr-un management internaţional al conturilor cheie. Compania se va axa mai mult pe cercetare şi dezvoltare astfel încât , în calitate de furnizor de tehnologie, S&T să furnizeze clienţilor propriile produse, dintr-o singură sursă.

"Aproape trei sferturi dintre angajaţii S&T deţin o diplomă universitară. Vom beneficia de acest bazin unic de expertiză şi abilităţi pentru a ne dezvolta propriile soluţii „in-house”. La Quanmax ştim cum să facem acest lucru. Produsele noastre vor fi distribuite îmbinând pieţele verticale şi pieţele din Europa de Est” a declarat Niederhauser.